Blog > Komentarze do wpisu
Tarta
Obiecany przepis na tartę z porów. Lubią duzi i mali...
Składniki
3-4 duże pory
10-15 dkg. wędzonego boczku
szklanka śmietany
2 jajka
odrobina sosu sojowego lub Maggi
10 dkg sera żółtego
pieprz
sól
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
2-3 łyzki lodowatej wody
Wykonanie
Do maki wrzucić pokrojona na mniejsze kawałki margarynę, posiekać, jak na kruche ciasto. (Matka Polka z braku czasu kręci to mikserem, tylko margaryna musi być z lodówki)
Kiedy już się wszystko ładnie rozdrobni dodać wodę (Matka znów kręci mikserem), posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformowac kulę (Matka robi sześcian, bo łatwiej kroić) i schować do lodówki na godzinę lub dłużej (a Matka to olewa i wkłada na krócej, bo nie ma czasu na takie tam...)
Boczek pokroić i wytopić w stalowym garnku.Pory pokroić w talarki - białą część i powiedzmy tę lekko seledynową, żeby znowu nie wyciepywać do kosza nie wiem ile.
Do wytopionego boczku dodać pory, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 10-12 minut.
Przygotować sos - połączyć jajka, śmietanę, pieprz i Maggi ubijając dobrze trzepaczką, mikserem albo innym narządem. Dorzucić starty na tarce ser, zamieszać.
Na formę do tarty albo po prostu tortownicę wyłożyć ciasto, najlepiej krojąc je w plastry grubości około 0,5 centymetra. Wokół uformować rancik wysokości ok.3 cm. Dobrze pozlepiać łączenia ciasta.
Na tak przygotowany spód wyciepnąć pory z boczkiem. Zalać sosem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i potrzymać jeszcze ok.25 minut.
Gdyby się za szybko zrumieniło - przykryć folą aluminiową, ale w zasadzie powinno ładnie zbrązowieć.
Rada Matki Polki - uważać z dodawaniem soli i Maggi - boczek może być słony, najlepiej spróbować pory i zadecydować o ilości dodanej soli. Gotowa tarta jest bardziej słona, niż próbowana na surowo;-DD. Może z żółtego sera też sól wyłazi??
wtorek, 16 listopada 2004, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2004/11/16 16:05:39
thank you matko:))
-
2004/11/17 00:13:11
o prosze. To czysta profanacja z tym mixerem :P
no dobra...gdybym miała mikser, to pewnie też bym sobie skracała..
:))
-
Gość: Alma, 195.150.18.*
2005/03/13 15:15:21
OOOO Matko!!!!
to jest doooobre !!!!
a co wazne,przygotowanie i pieczanie bez zbytniego zawracania glowy.Dzieki!!
-
Gość: Alma, 195.150.18.*
2005/03/13 15:15:21
OOOO Matko!!!!
to jest doooobre !!!!
a co wazne,przygotowanie i pieczanie bez zbytniego zawracania glowy.Dzieki!!
-
Gość: dora, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/04/17 16:57:16
Matko Polko, zielone z porów nie do kosza, a do rosołu!