Blog > Komentarze do wpisu
Tort makowy
Przepis na małą tortownicę (w nawiasie na dużą)
Składniki:
Ciasto

25(35) dkg maku
8(11) jajek
6(8,5) dkg bułki tartej
25(35) dkg cukru pudru
Łyżka płynnego miodu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat waniliowy i ew.parę kropli migdałowego lub pomarańczowego
Masa kawowa

3(4) jajka
20(28)dkg cukru pudru
1,5(2)kostki masła śmietankowego (nie mixu!)
0,5(0,75)kostki margaryny np.Palmy
kawa rozpuszczalna, ok.5-6 łyżeczek
kieliszek spirytusu (ok.50ml)

Wykonanie
Ciasto
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę, odsączyć na sicie i zemleć ze trzy razy.
Włączyć piekarnik, żeby był gorący na zakończenie przygotowywania ciasta
W dużym garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli.
Na utarte żółtka wykładać po trochu warstwami mak,pianę z białek, miód, bułkę, uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromaty
Lekko przemieszać łyżką, wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i upiec.

Masa kawowa
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, dosłownie w jednej-dwóch łyżeczkach, wystudzić
Jajka wbić do garnka, dodać cukier puder. Garnek wstawić do większego garnka napełnionego ciepłą wodą i postawić na kuchence. Podgrzewać ciągle mieszając, najlepiej mikserem. Trwa to długo, ale opłaca się...
Gdy masa bardzo zgęstnieje, garnek przykryć i wystudzić.
Utrzeć masło z margaryną, dodając bardzo powoli jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus, ostrożnie, żeby masa się nie zwarzyła

Tort przekroić na 3 części. Przełożyć kremem, posmarować boki i wierzch. Przybrać dowolnie, ale polecam dekorację bogatą, na bokach również, żeby masa zawsze "świeżo" wyglądała. Ja obsypuję boki wiórkami a wierzch też jakoś tak. Przydają się konfitury z wiśni, to dobre połączenie.
Tort najlepiej przygotować wcześniej, z czasem zyskuje na smaku. Można go mrozić, jest potem jeszcze lepszy!
Problem polega tylko na tym, że zwykle nie ma co zamrażać...
środa, 27 października 2004, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2004/10/27 15:11:38
A mała tortownica ma jaką średnicę? I jaką wysokość? Nie wiem czy mam dużą czy małą.
Przepis - pycha! Tylko od samego czytania przytyłam 6 kg ; (
-
2004/10/27 20:56:59
Nie piekę, bo nie lubię piec (bo jeść niestety lubię :-()i nie piekę, żeby właśnie nie jeść...
-
2004/10/27 21:39:33
Jeju, nie wiem...Taka najmniejsza na rynku Anko...A wysokośc to one chyba maja taka sama wszystkie.
-
Gość: kaja, 80.48.29.*
2009/03/02 12:07:20
ile go piec?
-
Gość: rybka, *.cpe.net.cable.rogers.com
2009/04/04 16:54:48
szkoda ze nie podajesz w jakiej temperaturze i przez jaki okres czasu piec a to chyba wazne
-
2009/04/05 00:16:56
Temperatura 180 stopni. Czas? Nie wiem, to zalezy od opcji nagrzewania piekarnika - czy termoobieg, czy grzałka górna i dolna, Jak piekę na górnej i dolnej, to i tak górną po jakims czasie wyłączam i wszystko nie trwa dłuzej niż 45 minut. Ale to zalezy do tysiąca innych rzeczy - na ile odcisnięty był mak, a więc ile tam dostało się wody itp. Nie da sie tego jednoznacznie okreslić. Musi być zrumienione i sztywne, ale bez przesady, żeby nie spalić od dołu. :-)