Blog > Komentarze do wpisu
Tiramisu
To będzie przepis dla tych, którym się spieszy. Albo napiszę dwie wersje, ale obie są równie dobre w smaku...

Składniki

Masa serowa
1/2 kg serka Mascarpone (barrrrdzo drogi, więc można uzyć dowolnego mielonego na sernik)
3 żółtka
3/4 szklanki cukru - pudru
2 paczuszki żelatyny, każda na 1/2 l.wody
aromat waniliowy

Masa serowa tańsza - polecam
Serki homogenizowane, moga być najtańsze - 3 waniliowe, 3 naturalne lub inna kombinacja tych dwóch smaków
1-2 żółtka
cukier w zależności od ilości serków waniliowych, można nie używać wcale, można 2-3 łyżki
2 paczki żelatyny, każda na 1/2l. wody

Poza tym
Biszkopty okrągłe lub podłużne, duża paczka
ok.2 szklanek bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej
duży kieliszek likieru migdałowego amaretto (koniecznie!!!)

Wykonanie
Zaparzyć kawę, ostudzić, wlać likier. Wyłożyć niedużą, prostokatna blaszkę dokładnie folią aluminiową. Do żelatyny dodać minimalną ilość wody, tak, żeby tylko sie rozpuściła. Ja zalewam zimną i po chwili wsadzam do mikroweli uważajac, żeby się nie zagotowała. Wystudzić, ale uważać, żeby nie zaczęła się ścinać, jest bardzo mocna, wiadomo.
Do miski wrzucić żółtka i cukier, wymieszać na kogel mogel. Dodać ser (w dowolnej wersji), zabełtać, aż się ładnie połączy.
Wyłożyc pierwszą warstwę biszkoptów na blaszkę: maczać każdy w naparze kawy, nie za długo, bo się rozpadną. Powinny być na wierzchu bardzo ciemne (to zależy niestety od rodzaju biszkoptów - każde inaczej "piją")i mieć jasne środki. Układać ściśle, jeden koło drugiego. Dziurki między nimi moga zostac, tylko większe mozna uzupełnic kawałkami biszkoptów.
Teraz trzeba zacząć działać bardzo, bardzo szybko!
Do masy serowej dodajemy w miarę ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę, błyskawicznie mieszamy i połowę wywalamy na biszkopty. Rozsmarowujemy i układamy na tym jeszcze jedna warstwę biszkoptów nasączonych kawą. Potem juz tylko pokrywamy to resztą masy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki.
Mozna po chwili przykryć folia aluminiową albo spożywczą, ale zostawić dziurkę, żeby się nie rosiło.
Przed podaniem posypujemy przez sitko obficie najzwyklejszym kakao (uwaga! Nie czekoladą, bo się rozpuści!!!)
Podajemy na talerzykach, można w wersji eleganckiej ozdobić listkami mięty a na talerzu porobic esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.Uważamy przy wyciaganiu z blaszki. Najlepiej jest wyjąć cały ten gips na stół i kroić, ale to nie jest łatwe i folia musiałaby być położona na spód podwójnie.
Patrzymy, jak goście niszczą. Trwa to moment!
piątek, 22 października 2004, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2004/10/22 13:38:21
Dzieka!!! Zawsze zastanwiałam sie jak zrobic to tiramisu..
-
2004/10/22 13:51:06
Zamiast amaretto mozna uzyc Tia Maria. Jak kiedys pracowalam w dobrej restauracji i tam robiono Tiramisu wlasnie z tym likierem. Poza tym dobre to jest i do wypicia :) samo lub ze smietanka lub z cola jak ktos lubi.
-
2004/10/22 14:32:53
jak tu ładnie a jakie smaczne przepisy, ja uwielbiam tiramisu, czasem robie ale z torebki :)
-
2004/10/22 14:46:07
Monika, ahaaaa. Wiem, że i co inne można wlać, ale oryginał jest z tiramisu. Co inne tez może być dobre, słyszałam nawet o żubrówce, ale sobie trochę nie wyobrażam. A z czego jest Tia Mara?
-
2004/10/22 14:49:57
no! nareszcie!!! Dzięki stokrotne:) (a kiedy następne przepisy?)
-
2004/10/22 15:19:54
oj, matsa by chciała wszystko naraz. Stopniowo, zeby nie przesłodzić...;-D
-
2004/10/23 09:22:35
Tia Maria jest z kawy, pycha.
-
Gość: dominika.zdziech@poczta.onet.pl, *.tp.unicity.pl
2007/01/15 21:00:59
ja mam fajny przepis na tiramisu i zamierzam go sprobowac za pare dni
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/16 12:06:20
i to jest tiramisu? na homogenizowanym?;>
-
Gość: Monika, *.lublin.mm.pl
2008/02/26 18:44:03
Tiramisu z żelatyną - zgroza. Ludzie, gdzież takie przepisy podawać?? Może zanim coś takiego sie napisze to należy się zastanowić - zapewniam, że 3-4 żółtka i pół kilo mascarpone - (powinno być - na każde żółtko 10 dkg serka) w zupełności wystarczy, aby krem wyszedł gęsty w tym cieście nie rozpadał sie podczas krojenia porcji.
Precz z żelatyną!!