free counters
Twoja wyszukiwarka
Blog > Komentarze do wpisu
Przepis na ciasto Matki Polki
No dobra, napiszę ten przepis, o który prosicie. Nie będzie to łatwe, bo ja wszystko wrzucam "na oko".
Składniki:
2 kubki mąki, najlepiej tortowej (takie gdzieś większe o 1/4 od szklanki)
3/4 kostki margaryny, może być najpodlejsza
6-7 czubatych łyżeczek cukru
1/2 kubka ciepłego mleka
2 całe jajka
szczypta soli,nawet duuuża szczypta - koniecznie!!!
aromat waniliowy i np.pomarańczowy
śliwki - nie wiem ile, ale przedziabane na pół oczywista
5-7 dkg drożdży +2 łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki i niecałe 1/2 szklanki mleka - na rozczyn
cynamon mielony
Orzechy włoskie, ze dwie łyżki, posiekane
cukier puder +odrobina kwasku cytr. na lukier
Jak robić:
Wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem i mąką, postawić w cieple (ja wlewam do zlewu gorącą wodę i wstawiam kubek...)
Do michy wsypać mąkę, wrzucić całe jajka, aromat i sól. Rozpuścić margarynę. Do mleka wsypać cukier i rozmieszać. Rozczyn i mleko wtrynić do michy i wyrabiać. Po chwili dodać odrobinę margaryny i tak co chwila, bo lepiej się wyrabia. Generalnie ciasto jest dość rzadkie, ale gdyby za bardzo, to mozna dosypać odrobinkę mąki. Po wyrobieniu ciasto kładziemy na ścierkę (taką do przebolenia, bo potem niezbyt łatwo doczyścić...), luźno zawiązujemy po dwa rogi i wrzucamy do zlewu pełnego ciepłej wody. Gdy wypłynie rozkładamy na dużej blasze, posypujemy trochę cukrem (demarara jest do tego super, albo jaśniejszy trzcinowy), układamy gęsto śliwki, sypiemy dużo cynamonu, orzechy i znowu cukier. Jak komuś się chce, to można jeszcze utłuc z pół łyżeczki goździków i tez posypać.
Pieczemy w 170st., po jakichś 10 minutach zwiększamy na 180st, grzałka górna i dolna, górną można w razie potrzeby potem wyłączyć. Po wystudzeniu ja polewam ciasto lukrem z cukru pudru z kwaskiem cytr. romieszanego z odrobinką wrzątku - takie tam nitki, esy-floresy. Omijam w miarę mozliwości śliwki, bo i tak na nich się rozpuści.
No i powodzenia, to jest zresztą ciasto, które nie może się nie udać, nie trzeba się użerać z jakimiś koglami-moglami, tylko wszystko sie wrzuca do jednego kotła.
Aha, zapomniałam...
Zżeranie:
maksimum 12 godzin w dwie osoby, wolniej się nie da, zobaczycie...
poniedziałek, 04 października 2004, mattkapolka
Komentarze
2004/10/04 12:41:10
mmmm... ciasto z cynamonem :) musi być fantastyczne
zaczynam żałować coraz bardziej mojego braku talentu do pieczenia!!! na razie z zasięgu moich możliwości pozostaje jedynie biszkopt ;-) chyba podrzucę przepis mojej mamie, jak ją odwiedze następnym razem, może się skusi i upiecze!
-
2004/10/04 12:44:27
podrzuc, podrzuć, ale sama tez spróbuj, łatwizna i taniocha absolutna. A jakie gorące jest dobre!
-
2004/10/04 12:58:33
Chyba wszystkie ciacha na goraco sa rewelacja! a najlepsze wlasnie takie babcine - na OKO :)
-
2004/10/04 13:00:17
łech, łech, no to tym razem jest mattkowopolkowe na oko...Moja Mama tylko raz w życiu poczyniła ciasto drożdżowe, ale zapomniała dodać drożdże i już nie próbowała więcej...
-
2004/10/04 14:38:13
No i pięknie:) Zaraz jutro zrobie, to wszystkim oko zbieleje! Dzięki!!!
-
2004/10/04 17:50:34
a tutaj nie sprzedaja drozdzy w kawalku tylko w proszku :( i nie wiem ile tego proszku dodac. ja rowniz naleze do tych co sie boja piec ciasta drozdzowe, bo to jakies czary-mary z tym wyrastaniem i wyplywaniem z wody.
-
Gość: ewas, host-ip242-226.crowley.pl
2004/10/11 10:38:03
a mi sie nie udalo, a tak sie staralam ;-)
-
2005/09/19 13:15:05
Dziękuję ogromniaście za ten przepis. Mniam... Mhrhrhmrhmrhrmrhrmrrrrrrrrrr!!!!
-
Gość: elutkaland, 80.51.245.6*
2006/01/02 12:51:28
hej, a czy mogą byc sliwki mrożone?????
-
2006/01/03 18:58:29
hej, z pewnością mogą być!
-
2009/06/13 18:35:26
placek robiłam już nie raz [ciasto do wyrośnięcia wsypywałam do miski tupperware] i było bardzo smaczne, muszę spróbować zrobić z truskawkami, może będzie też dobre