Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka sypana szybkościowa
Matka obiecała przepis na najbardziej szybkościowe ciasto świata. Znalazła je szperając w sieci i wie, że sporo osób już robiło. Nawet gdzieś na blogu u kogoś jakiś czas temu widziała, ale nie pamięta już gdzie.
Matka je zrobiła przed przyjściem znajomych, którzy zeżarli gorące, prosto z piekarnika i oblizywali się, jak opętani.
Matka przypuszcza więc, że następnego dnia jest równie dobre. Tyle, że u mało kogo wytrzyma...
Zaczynamy więc najbardziej awaryjne ciasto:

Szarlotka sypana

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Matka daje jeszcze cukier waniliowy dla zapachu
1 kilogram jabłek (antonówki, renety - najlepiej) lub słoik 900ml uprażonych jabłek (można kupić np.w Lidl'u za 3,99zł) i troszkę soku jabłkowego(bo te w słoiku nie puszczają soku)
200g masła lub margaryny
cynamon

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Nasmarować masłem i wysypać manną lub bułką tartą średnią tortownicę (lepiej się wyciąga potem ciasto), po czym równomiernie rozsypać na dnie połowę, powiedzmy - tego przygotowanego proszku.
Obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć do tortownicy. Jeśli używamy jabłek ze słoika, dobrze jest dodać do nich kilka łyżek soku jabłkowego. Chodzi o to, że sok ściekający z "normalnych" jabłek skleja mąkę i całą tę resztę a te słoikowe są zagęszczane po to, żeby nie moczyły innego ciasta. Trzeba więc im pomóc.Matka przypuszcza, że zamiast soku może być i woda, jak ktoś w domu nie ma...
Na jabłka, które posypujemy cynamonem, rozsypujemy resztę proszku i na samym wierzchu układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła. Matka poleca masło, bo teraz do margaryny dodają różne dziwne rzeczy i zadymiła sobie ostatnio straszliwie kuchnię.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna) i pieczemy około godziny. Wierzch musi być dobrze zarumieniony i chrupiący.
Niszczyć można juz gorące.
Byłoby prawdopodobnie świetne z bitą śmietaną ( z małą ilością cukru, bo ciasto samo w sobie jest słodkie, zwłaszcza to z jabłkami ze słoika, bo one są z cukrem) , albo kulką lodów obok.
Może komuś uda się zdążyć sprawdzić?
wtorek, 10 maja 2005, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
Gość: squaw, *.tele2.pl
2005/05/10 16:23:59
No i mam teraz dylemat, co wypróbować - szarlotkę czy dietę pięciodniową? Już wiem!!! Najpierw szarlotkę, potem dietę :))
-
2005/05/10 16:30:30
Hihi, a ja wiem na którym blogu widziałaś ten przepis ;)
Na "No to Lu" ;).
A szarlotka super :). Najlepsza na gorąco :)

Pozdrawiam
-
2005/05/10 16:58:33
no to ja jutro z okazji chorobowego tez przetestuje ta szarlotke
-
Gość: , *.szczecin.mm.pl
2005/05/10 18:45:08
Najlepsza z lodami waniliowymi :)
-
2005/05/10 19:42:18
O, Luckowa, widzisz - sama bym nie wpadła. Zajrzałam tu i tam, ale wydawało mi się, że gdzies indziej było. A tu taki kwiatek!
-
2005/05/10 21:29:19
O rany :) chyba sprobuje, skoro na ciepło takie dobre, bo ja taka dziwna, ze mnie ciasta tylko na cieplo smakują :)
-
2005/05/10 22:27:31
To ciasto jest pyszne :) Też niedawno je odkryłam na stronie kamisa; nie chciało mi sie wierzyć, że coś z tego może być, ale wyszło! i cała rodzina zachwycona :) i też z lodami je jedlismy - na zimno też jest bardzo smaczne
-
2005/05/10 23:12:50
O, vannortessa, pewnie dlatego zdążyło Wam wystygnąć i nie zjedliście wszystkiego na ciepło, że te lody dodatkowo były...:-D
-
Gość: Suze't, *.internetdsl.tpnet.pl
2005/05/10 23:16:18
Już wiem, co będzie jutro zamiast obiadu! :)
-
Gość: theday.blog.onet.pl, *.1.core.lanet.net.pl
2005/05/11 07:58:07
hihi takie własnie "ciasto" zrobiła jakiś czas temu moja teściówa (przyszła swoją drogą), twierdząc ze to ciacho dla leniuchów; całkiem smacznie jej wyszło biorąc pod uwagę ze ona wcale nie piecze i nie ma doświadczenia w tej materii (na szczęście)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2005/05/11 15:24:39
szarlotka cudo! zjedliśmy wczoraj na kolację! ;) w pracy dalej nie wierzą, że takie ciasto działa. polecam polecza m polecam! wszystkim zapracowanym mamom zwłaszcza! :)
-
2005/05/11 19:14:48
Matko, machnęłam wczoraj Twoje ciasto i.....maż przylazał z paracy jadł, zeszał bratowa z góry (bo razem meiszkamy) i jadal i an wynos wzięła, a dzis ajk wrociłam z parcy pod drzwiami stał teściowa i wykończyłą do konca. A ja myślałąm naiwna, ze dzis sie podelektuję kawą i ciastem. Następnym razem, zamknę drzwi i udaję, ze mnie nie ma!!
przyjdzie maż to go po jabłak wyrzuce
pozdrwiam
majka
-
2005/05/11 19:48:42
To ja też upiekę.
-
2005/05/11 21:50:43
ja dzisiaj zaleglosci w czytaniu nadrabiam, a tu taki przepis, ze az slinka cieknie. chyba polece i upieke, zwlaszcza, ze ostatnio kasze manna znalazlam w tym dziwnym kraju - dla mieszkancow anglojezycznych krajow podpowiem, ze to jest semolina.
-
2005/05/11 22:38:36
A mówiłam że takie dobre!:-))
I cieszę się , że smakuje!
-
Gość: hasz, *.w80-15.abo.wanadoo.fr
2005/05/11 22:46:07
Przykro mi ale wlasnie sprobowalem zrobic i podobnego gniota jeszcze w zyciu nie jadlem!!!!!
Wszystko pojdzie do smieci!!
-
2005/05/17 11:45:59
mam sprawdzone. dziele na trzy cześci to suche. i kłade suche, wiórki masła, jabłka, suche, wiórki masła, jabłka, suche, masło i posypuje masło cukrem, to sie taka pyszna skorupak robi. masło w środku dobrze na to scuhe działa i skleja co potrzeba. na całośc, łacznie w symarowaniem prodiża wychodzi mi praktycznie cała kostka, ale za to caisto pachnące, ze ach..:)
nawet moj brat juz robił i wyszło pycha :)
pozdrawiam i polecam niezaawansowanych w kuchni łasuchom
-
2005/05/18 10:00:45
Martuuha, to jest niezły pomysł z tym masłem w środku, już o tym myślałam. Spróbuję. Dzięki!
-
2005/05/18 10:01:37
Hasz - cóż, nie każdemu dane byc zdolnym kulinarnie...:-)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2005/06/21 21:15:30
to mój ulubiony przepis bo wychodzi każdemu nieukowi!!!
-
Gość: Justyna, *.dip.t-dialin.net
2005/10/27 18:07:42
Dzieki za przepis.To bylo pierwsze ciasto jakie Mi sie w zyciu udalo,a przy tym smakowalo!Nawet muj maz,ktory nie przepada za slodkosciami dal sie skusic i stwierdzil,ze jest niezle.Posypalam je na gorze cukrem,tak jak radzila ktoras z pan i musze powiedziec,ze to bylo to najlepsze.Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejny tak latwy,a za razem smaczny przepis.
-
Gość: iza, 81.15.226.*
2006/01/16 12:14:09
Dzis wypróbuje przepis, oby się udało, bo zaprosiłam narzeczonego;))) Mam nadzieję, że się nie otruje moim wypiekiem:) Pozdrawiam
-
2006/01/17 18:19:13
Izo, :-))), na pewno się uda!
-
Gość: , 87.207.246.*
2006/04/06 22:20:12
ciasto super, zrobiłam jak Martucha z masłem w środku, wyszło pyszne, dzięki za przepis
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2006/07/16 19:10:45
Jutro właśnie je upieczemy ,napiszemy jak wyszło!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2006/08/16 17:49:37
Przepis napisany z dużą fantazją ale wolimy tradycjną szarlotkę
-
Gość: Karolina, *.chello.pl
2006/10/11 12:14:43
No ja nie wiem co ja źle robie, już dwa podejścia zrobiłam do tego ciasta, za każdym razem wierzch wychodzi tak twardy, ze nie da sie go ukroić... czy ja powinnam położyć na tę wierzchnią warstwę to całe 200g masła?
-
Gość: Mirandel, *.acn.waw.pl
2007/01/14 14:07:27
Szarlotka wyszła znakomicie. Jedynie po ostygnieciu spód stał się dość twardy. Jedynym minusem jest za duża ilość cukru w cieście. Dla tych którzy wolą mniej słodkie polecam 1/2 szklanki cukru.
Pozdrawiam.
-
Gość: , *.jmdi.pl
2007/01/16 18:10:11
J a znam ten przepis troszke inaczej... zmiast kaszy mannej daje sie szklanke bulki artej... i wiecie co... tez nigdy nie jadlam jej na zimno... bidulka nigdy nie doczekala:)
-
iven1
2007/09/13 10:51:33
Ja tez nie znalam tego ciasta. Ciekawe i oryginalne no i faktycznie bardzo proste. Teraz dostalam duzo jablek to moze wyprobuje choc szarlotke wlasnie zrobilam ale inna - klasyczna.
-
Gość: , *.olsztyn.mm.pl
2007/09/30 13:32:37
szczęście że nie miałam żadnych gości,czy to co wyszło można nazwać ciastem ? tłuste i słodkie, ohyda!!!!!!!!!!! amatorom dobrych ciast zdecydowanie nie polecam . Jest coś dla tych, którym wszystko jest wszystko jedno co jedzą.
-
Gość: ula, *.lubin.dialog.net.pl
2007/10/05 21:06:08
właśnie wyjełam z piekarnika i jestem zachwycona ,jemy z mężusiem na ciepło z bitą śmietana , chociaż mój mąż nie przepada za wypiekami to mu bardzo smakuje.Bardzo szybkie ,dobre dla niespodziewanych gości.Pycha
-
2007/10/06 12:12:48
Ula - dziękuję Ci bardzo i cieszę się, że się udało!
-
Gość: Aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/10/31 20:45:33
Poparzyłam sobie język (bo oblizałam nóż którym oddzielałam ciasto od tortownicy) sparzyłam sie w brzuch (wystaje ze względu na 7 miesiąc ciąży) mąż poparzył sobie język (bo wpakował wielki kawałek parującego ciasta na raz) ale było warto - miodzio. Potwierdzone miodzio przez dwóch przypadkowych spożywających. Dzięki za przepis :) Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.12.vie.surfer.at
2007/11/04 13:45:50
nigdy wiecej w zyciu tego ciasta!!!!!! nie polecam woje jednak zykla tradycyjna szarlotke z jakkami i maslem w srodku. szkoda czasu i produktow
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/12/06 14:08:53
Szarlotka PYSZNOŚCIOWA!!! od dziś to bedzie moje ciasto popisowe :) POLECAM prosto z pieca z lodami waniliowymi :)!!!
-
Gość: dorota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/22 11:27:06
Pyszna, krucha - niebo w gębie! A do tego rzeczywiście zero pracy. I taka mniamuśna...
-
Gość: laura, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/22 17:49:43
bez przesadyzmu - za słodkie, proszek na dnie blachy pozostał, suche...
-
Gość: my czyli mlode 2 piekarki:, *.chello.pl
2008/04/19 20:34:32
Właśnie upiekłyśmy szarlotke w wersji z trzema warstwami ciasta i musimy przyznac ze jest przeslodka, ale tez przepyszna. Jedyna jej wada jest konsystencja, ktora bynamjniej nie przypomina ciasta, ale moze po prosu pieklysmy za krotko albo warstwy proszku byly za cienkie i nie utrzymuja jablek. Tak czy siak polecamy-jest tak dobra ze nawet poprawia humor komus kto ma chlopaka palanta.
-
Gość: agunha, *.pruszcz.mm.pl
2008/11/13 20:03:01
Wypróbowałam. Za pierwszym razem z oryginalnego przepisu góra wyszła za tłusta, a dół za suchy, więc zmodyfikowałam i masło kroję po połowie na górę i dół. Dodatkowo cynamon, a raczej przyprawę do szarlotki sypię nie na jabłka, a na samą górę i też lekko posypuję cukrem - robi się pyszna chrupiąca skórka :) no i dodaję tylko łyżeczkę proszku :) dzięki za przepis!!!
-
Gość: Q, 212.180.168.*
2010/01/02 22:55:06
Ciasto dobre, owszem może troszkę słodkie i tłuste ale za to bez mleka, bez jajek i wyjątlkowo szybko!
-
Gość: , *.wroclaw.mm.pl
2010/03/16 17:07:54
robiłam ja juz trzy razy i choc za pierwszym razem nie wyszła taka super/ chyba jabłek za duzo i ciasto nie wyrosło/ to i tak poszła w trymiga;) drugi i trzeci to juz poezja smaku :) i ta chrupiaca skorupka na wierzchu i ten zapach :) polecam pyyycha