Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś pod pierzynką z chrzanu
Matka postanowiła zrobić coś na święta z tym łososiem, co nabyła go w długości trzy czwarte metra. Trzeba, bo przecież zamrażarka z Matką tego nie wytrzymają. Matka za każdym otwarciem jest zabijana przez różową deskę do surfingu, która wypada z szuflady. W końcu, ile tych żyć można mieć?
Potrawa niestety z tych, które trzeba robić w ostatniej chwili, ale jest tak bajecznie prosta i pachnie na odległość, więc Matka poleca. Poleca, choc sama zasłyszała ja jedynie w radiu i nie robiła do tej pory.
Sami jednak zobaczcie, że od razu widać, jak jest świetna i szybka...
I prościuchna...

Łosoś pod pierzynką z chrzanu

Składniki

Świeży lub mrożony filet z łososia (ok.1 kg)
250g masła
200g bułki tartej
dwie łyżki chrzanu (ja uzywam zawsze firmy Motyl - jest bezkonkurencyjny)
trzy jajka
Gęsta, kwaśna śmietana
świeży ogórek
sól i pieprz
sok z cytryny lub woda z odrobiną kwasku cytr.
Wykonanie

250 ml masła miksujemy na puszysty krem.
Ostrożnie łączymy je z 200g bułki tartej, dwoma łyżkami chrzanu, trzema żółtkami i piana ubitą z trzech białek.
Taką "pierzynką" przykryć należy surowego łososia (skropionego wcześniej sokiem z cytryny) - filet lub pokrojonego w dzwonka - i pieczemy ok.35 min. Śmietanę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę świeżego ogórka, wykładamy na półmisek i na niej umieszczamy gotowego łososia.
czwartek, 24 marca 2005, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2005/03/24 12:15:40
Czytam te różne wspaniałe przepisy i sobie myślę: Ileż ja tracę przez to, że nie mam tego głupiego miksera...
No bo jak upuszystnić masło?
Moja babcia robiła masło w pralce frani. Znaczy na masło ubijała śmietanę. Ale co...
-
2005/03/24 12:54:10
Holly, no można by w makutrze, jesli masz...Hmmm...
-
2005/03/24 13:37:36
mniam, mniam uwielbiam ryby!!! faktycznie przepis nie wydaje sie trudny...musze sprobowac ale chyba juz po swietach bo teraz duzo pracy....
-
2005/03/24 16:05:36
pyszniaście, musze podszkolic moje uzdolnienia kulinarne :)
-
2005/03/24 19:58:10
Oj, faktycznie brzmi pysznieeee. Trzeba by kiedyś przetestować. Pozdrawiam. enga.blox.pl
-
Gość: theday.blog.onet.pl, *.1.core.lanet.net.pl
2005/03/25 09:51:34
hmmm skąd ci przychodzą do głowy takie wspaniałe przepisy które nawet na kompie pachną ?
szkoda że nie jem ryb bo bym sobie zrobiła........
-
2005/03/25 09:57:52
Theday, zasłyszałam i tez mi się spodobało, choć za rybami nie szaleję. Ale łosoś jest rzeczywiście dobry a chrzanik powinien mu dodac pikanterii. No i takie to proste!
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2005/05/24 12:14:27
Witam Matko-Polko!
Czytam twój blog i pękam ze śmiechu :-)))
Masz talent!
Ale chciałąbym polecić ci przepis również na rybę - prosty i smaczny:
filety z dorsza ok. 80 dag(może być inna ryba)
puszka mandarynek
20 dag pieczarek
cebula i cytryna
smietana kremówka (kartonik 500 ml)
curry
Wykonanie:
Rybę wyłożyć na żaroodporne naczynie - przyprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem
pokroić pieczarki i mandarynki
zagotować kremówkę, dodać do niej 2 łyżki soku mandarynkowego, sól i pieprz oraz curry do smaku i wrzucić pieczarki i mandarynki
chwilke pogotować i wylać na rybę
zapiekać ok 30 min w 180 st C
pycha
pozdrawiam i smacznego
-
2005/05/25 08:05:17
Brzmi cudnie, na pewno spróbuję! Dzięki serdeczne!!!
-
2013/05/05 21:21:40
Ekstra pyszności i na bank zrealizuję. Blogi dla amatorów pichcenia to jest to i może za niedługo stworzę własną stronę . No bo skoro taki Adam Hofman publikuje swoje przepisy na blogach, to ja sobie też poradzę. Mocno 3mam kciuki za blog i oczekuję z niecierpliwością Twoich kolejnych wpisów