Blog > Komentarze do wpisu
Na zamówienie - biszkopt z serowym wsadem
Na zamówienie Iksińskiej biszkopt niezawodny. Od siebie dodaję przepis na wsad własnego pomysłu. Całość nazywa się
Biała Dama - biszkopt z serowym nadzieniem

Składniki

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka maki tortowej
1 budyń waniliowy na 3/4 szklanki mleka albo 2 budynie na 1/2l
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
aromat waniliowy
szczypta soli
Papier do pieczenia - koniecznie!

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, ciasto robi się szybko a nie może czekać, więc można zacząć robić, jak już naciągnie do około 100-120 stopni. Wyłożyć dużą, prostokątną blachę papierem.
Ubić bardzo sztywną, aż śnieżonobiałą, pianę z białek (można mikserem)z odrobiną soli.
Następnie po jednym dodawać żółtka, ciągle ubijając.
Potem stopniowo dosypywać cukier.
Odłozyć mikser, nie bedzie juz potrzebny.
Na wierzch wsypać mąkę i budyń z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat.
Przemieszać delikatnie łyżką tylko do momentu, kiedy składniki się połączą i wyłożyć na blaszkę. Wyrównać i do gorącego piekarnika.
Ja zwykle po około 20 min. wyłączam górną grzałkę, żeby za bardzo się nie zrumieniło i dopiekam kolejne 20 minut na samej dolnej. Ale różne są piekarniki, różne blaszki itp. Trzeba być czujnym. Tego biszkoptu nie da się zmarnować.
Kiedy ostygnie selikatnie wyjąć, oddzielić od papieru i przekroić na dwie części. Przełożyć masą serową albo dowolnym kremem. Co kto lubi. Na wierzchu można rzucić przesmażony kokos.

Masa serowa
Składniki:
1 kg zmielonego sera (może być taki z kubełka, folii albo własnoręcznie zmielony - ale uwaga - nie homogenizowany!!!)
pół kostki masła lub margaryny
3 jajka
20 dkg cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
aromat cytrynowy

Wykonanie:
Utrzeć masło mikserem, stopniowo dorzucać żółtka, cukier, ser, pianę z białek (ja chyba się nie bawię i daję całe jajka) i aromat. Zakręcić tyle o ile i ogrzewać na małym ogniu, aż zacznie pyrkać. Cały czas dobrze mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliło. odstawić z ognia, dodać mleko z mąką ziemniaczaną i ponownie podgrzewać, aż znowu popyrka i zgęstnieje.
Przestygnięty biszkopt posmarować masą serową (gorącą), zostawiając kilka dosłownie łyżek do przesmarowania wierzchu (tylko tyle, żeby sie kokos "przylepił". Teraz szybciutko robimy kokos:

Posypka kokosowa
Paczka 15-20 dkg wiórków kokosowych
2-3 łyżki masła albo margaryny twardej
2 łyzki cukru

Wykonanie:
Rozpuścić masło na patelni, dodać cukier i wiórki i ogrzewać, cały czas dobrze mieszając. Po kilku minutach wiórki zaczna się nagle rumienić, wtedy mieszać szyciutko, żeby w miarę równomiernie się zazłociły. Nie całkiem, tylko tak na końcówkach, żeby kolor zmieniły z białego na kremowy.
Wysypać gorące na wierzch ciasta, wyrównać i lekko docisnąć ręką.
Gotowe.
Ze względu na ser, ciasto należy przechowywac w lodówce.
wtorek, 11 stycznia 2005, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2005/01/11 12:46:55
już obśliniam biurko ;)
-
2005/01/11 13:33:30
chociaz sie na takich rzeczach nie znam to postaram sie cos upichcić :)) moze nie spale :)) pozdrawiam

-----
kitowiec.blox.pl
-
2005/01/11 14:39:47
bezwstydnie skopiowalam i sprobuje zrobic:-) dzieki!:-)
-
2005/01/11 15:01:29
Bardzo proszę... Ciekawe, czy Iksińska się pojawi...?;-D
-
2005/01/11 16:27:53
znam ten przepis, uwielbiam, maniam mniam mniam ,jestem gotowa utyć parę kilo dla tego sernika. Rekomenduję i polecam
-
2005/01/11 16:37:31
Już "Sernik Mattkipolki" został wklejony do mojego zeszytu.
-
2005/01/11 17:01:35
Bóg zapłać dobra kobieto !
-
2005/01/11 17:09:04
Uwielbiam biszkopty i ja również bezwstydnie kopiuję wszystkie Twoje przepisy:)) Z góry dziękuję -EWA-
-
2005/01/11 21:30:29
Zielonaherbato - biszkopt to tak, koleżankowy. Ale sernik załkiem mój i proszę - już ktoś wymyślił? A jak ja go dopracowywałam...
Ha! Trudno! Jutro opatentuję koło. Tego na pewno nikt jeszcze NIE wymyślił!
-
2005/01/17 10:31:53
a czy ten sernik może robić za tort dla dulatka??
-
2005/03/23 09:21:02
Myślę o zrobieniu "Białej damy" i chciałam zapytać, czy próbowałaś ten biszkopt czymś nasączać. Nigdy nie piekłam biszkoptu z budyniem i zastanawiam się, czy po nasączeniu nie zrobi się rozciapane.
-
2005/03/24 09:44:11
Tak, Ewo, nasączałam czasem. Takim ponczem lekkim, z sokiem z cytryny i aromatem cytrynowym. Ale trzeba to wtedy zrobic metodycznie i potrzebna raczej druga osoba do przenoszenia, albo dobry plan, co, jak, gdzie i w jakim czasie. Górę nasączałam zresztą troszkę mniej, generalnie bardzo delikatnie, żeby ciapa się nie zrobiła. Popatrz tylko, całkiem zapomniałam o tym napisać...
-
Gość: pawepaw, *.zlo.cxt.pl
2006/01/22 15:53:57
niezłe
-
2006/03/05 09:13:52
Przyszłam tu tropem Iksińskiej, dobrej kobiety, która dzieli się z resztą ludzkości wiedzą tortową zdobytą w internecie :-)))
Już skopiowałam. Dziękuję!!!