Blog > Komentarze do wpisu
Ryba pod beszamelem
Przepis dla Alki na zamówienie. Polecam także wszystkim zabieganym, bo można usmażyć sobie w przeddzień Wigilii wieczorem, ba, nawet zrobić sos i wszystko ososbno poczeka. Potem tylko wstawiamy do piekarnika i samo się chwilkę robi. ja bardzo lubię smażoną rybę, ale to oznacza stanie przy patelni, kiedy inni siedzą przy stole, poza tym zapachy, które niekoniecznie ładnie współgrają ze świeżo umytymi włosami...
Zaczynamy. Rzecz jest banalnie prosta i pyszna, jak sądzę, bo nie robiłam. Ale inne rzeczy pod beszamelem są jak najbardziej fantastyczne, więc i to być musi dobre.
Składniki
Filety z ryb
Cytryna
sól i przprawa do ryb, albo pieprz
Mąka, bułka tarta i jajo do panierki
Łyżka masła (lub twardej margaryny czy oleju)
łyżeczka mąki
szklanka mleka
pół szklanki gęstej śmietany
natka z pietruszki (ok. 2 łyżek posiekanej)
2-3 łyzki startego, żółtego sera.
Wykonanie Rybę skrapiam sokiem z cytryny. Ja się przyznaję bez bicia, że cytryny nigdy nie mam i rozpuszczam kwasek cytrynowy w wodzie, i kąpię w tym kawałek ryby. Potem obtaczam w mące, jaju i bułce tartej. Do jaja dodaję sól. Ryby posypuję przyprawą do ryb już na patelni, bo jestem szybka Matka, ale warto wcześniej. Smażę normalnie, czyli w sporej ilości tłuszczu. Osączam na papierowym ręczniku.
Sos - rozpuszczam masło (margarynę lub tylko podgrzewam olej), dodaję mąkę, szybko mieszam i na boku zalewam powoli mlekiem dobrze rozcierając, żeby nie było grudek. Dodaję śmietanę. Zrobię trochę więcej niż tu piszę, bo coś mi mówi, że będzie mało... Wtedy trzeba wziąć odpowiednio więcej mąki i tłuszczu.
Stawiam na małym ogniu i mieszam, aż zacznie pyrkać. Wtedy doprawiam solą, pieprzem (i znowu się przyznaję, że wlewam odrobinę maggi), można też szczyptę cukru wsypać. Na koniec dodaję natkę, jeśli akurat mam ;-). Układam rybę, najlepiej w szklanym płaskim naczyniu, polewam sosem i posypuję utartym serem. Zapiekam w gorącym (180 stopni) piekarniku ok. 30 min.
czwartek, 23 grudnia 2004, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2004/12/23 11:19:59
no piękne dzięki- już nie musze wymyślać obiadku na dzisiaj, mniem mniem:)) Tylko podpowiedz analfabecie jakiej rybki użyć?
-
2004/12/23 11:23:34
Dowolnej, zupełnie dowolnej. Ja kupuję zazwyczaj mintaja, morszczuka lub nawet niejakiego grenadiera czasem... Ale przypuszczam, że i karp to wytrzyma i inna słodkowodna ryba, jesli kto ma ochotę...
-
2004/12/23 11:42:12
dzieki :) ja zapodam łosia!!!
-
2004/12/23 11:52:15
Alko, na Wigilię łosia...? daruj zwierzowi, pod ochroną on...;-)))
-
Gość: Madzia ;], 213.17.223.*
2005/03/07 13:09:40
Ah a ja dziś po raz kolejny robie pysznego lososia pod beszamelem twojego przepisu! Toz on jest cudowny, a moja rodzina domaga sie go juz zdecydowanie za czesto. Pychotka!! Dzieki matko ;)
-
2005/03/08 09:51:48
no popatrz, Madziu a ja całkiem zapomniałam o tym przepisie... I nie wpadłam na to, że to może być łosoś!!! Zawsze jakiegoś mintaja robiłam albo coa podobnego. I od Ciebie mogę się więc czegoś nauczyć! Dzięki!!!
-
Gość: anek79, *.range86-135.btcentralplus.com
2006/06/13 14:18:02
Dzien dobry. Przepraszam, znow sie wtracam:
znam troche inna wersje tegoz przepisu, rownie godna uwagi:
gulaszowe kostki fileta z tlustego lososia doskonale wspolgraja chudym dorszem.
Obsmaza sie je szybko na rozgrzanym oleju przygaszonym lyzka masla, aby scianki sie sciely, odlkada sie do zaroodpornego naczynia.
Sos przyrzadza sie tak samo jak pisze MatkaPolka, z ta roznica, ze na koniec dosmacza sie odrobina swiezo startej galki muszkatolowej, i mozna dla odmiany koperku nawalic caly wiechec.
Zapieka sie az bedzie zdecydowanie bulgac. smakuje idealnie z ciemnym lub mieszanym dzikim-bialym ryzem i salata lodowa z winegarem dosmaczonym duza iloscia miazdzonego czosnku i octu balsamico.
Zycze smacznego. ZawodowyKucharzAmator (odrobina absurdu)
-
2006/06/14 18:59:05
Uuuu, dziękujemy bardzo. Czyta się świetnie i wygląda na to, że powinno smakować jeszcze lepiej!!! Serdeczne dzięki!