Blog > Komentarze do wpisu
Kapusta dla Agi i nie tylko
Kapusta z grzybami

Kapusta kiszona w ilości dowolnej (ja robię 5-6 kg)
Suszone grzyby(garść)
Cebula(1-2)
Olej
Majeranek(pół garści)
Przyprawa Kamis do potraw z kapusty - oczywiście niekoniecznie
Suszone śliwki
Wykonanie
Namoczyć grzyby, najlepiej na noc, następnego dnia zagotować. Ja to robię po kilku godzinach, bo zawsze zapominam.
Kapustę przelać wodą, jeśli jest mocno kwaśna i pociąć. Ja kładę kłąb kapusty na deskę i kroję co dwa centymetry. Potem się tak straszliwie nie ciągnie koło twarzy...
Do wielkiego gara wlać olej, dołożyć posiekaną cebulę albo dwie, zeszklić, dorzucić kapustę, podlać odrobinę wody.
Grzać co chwila mieszając.
Wrzucić śliwki suszone, ile kto lubi. Ja daję wielką garść na 5 kg kapusty.
Wsypać majeranek, wlać posiekane grzybki wraz z wywarem.
Przyznaję się bez bicia - wkładam kostkę bulionową o smaku grzybowym...
Jeśli jest przyprawa - dokładam niemal całą paczkę. Jak nie mam - sypię więcej majeranku i pieprz, często też mielony kminek.
Jesli ciężko jest mieszać - dolewam oleju.
Uzupełniam wodę w razie potrzeby.
Po godzince, dwóch, kiedy kapusta nabierze ładnego koloru wyrzucam ją na balkon, żeby zmarzła i potem zabawa od początku. Im więcej, tym lepiej.
A potem dzielę tę kapustę na pół. Do jednej części dodaję jeszcze podsmażone pieczarki a do drugiej łuskany groch, ugotowany z majerankiem. I wolę, bodajże wersję z grochem?
środa, 22 grudnia 2004, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2004/12/22 13:00:51
DZIĘKIdziękiDZIEKIdziękiDZIĘKI
D Z I Ę K I
-
2004/12/22 13:04:27
ojej.. ja w pracy siedzę i ślinię klawiaturę!!! :(
-
2004/12/22 13:12:21
dzieki za przepis na buraczki ;)
-
2004/12/22 13:36:18
oj dzieki! jestes kochana.. az tak bardzo to sie nie spieszy.. ;) jeszcze jutro bede w pracy, wiec zdaze odczytac :) moj maila jednka kaby co to martens81@wp.pl czasem jak czytam twoje posty to mam wrazenie ze ty nic innego nie robisz tylko siedzisz i piszesz i jak mowisz ze musisz jechac po janeczke to pierwsza reakcja jest": no ej, stoj, gdzie?!!! siadaj i pisz!! :) a potem brechtam długo zdajac sobie sprawe, ze gadam bzdury :)
-
2004/12/22 14:54:56
Ja tez dziekuje za przepisy.. juz sobie to wklepalam do kompa. A przy okazji wszystkiego naj naj najlepszego, wspanialych swiat, spelnienia wszystkich bozonarodzeniowych zyczen! :))
-----------------
ca.geocities.com/mentolblue/
-
2004/12/22 19:36:35
Alko, :-))), dobra, jutro skrobnę wpis z rybką. Tez jestem jej ciekawa, ale jesli pory pod beszamelem sa pyszne, to rybka na pewno też!