Blog > Komentarze do wpisu
Indyk w pumperniklu
A teraz obiecany przepis na indyka faszerowanego w sosie pumperniklowym. Polecam, bo jest bardzo łatwy i pewny. Można go z powodzeniem zrobić na święta i to już nawet dwa dni wcześniej. Potem tylko odgrzać i gotowe...

Składniki
1,5 kg piersi z indyka
ok.10 dkg szynki, ogonówki, sopockiej, karkówki wędzonej - co kto ma
3 kromki pumpernikla
10 dkg stertego, żółtego sera
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
2 łyżki masła lub Rama w płynie do smażenia
1/2 pęczka natki (niekoniecznie)
szklanka bulionu (z kostki)
olej
łyzeczka mąki kartoflanej
sól, pieprz
Przyprawa Kamis do cielęciny - to bardzo ważne!!!

Wykonanie
Mięso umyc i naciąć wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstała kieszeń. Rozłożyć jak książkę, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do cielęciny. Sklepnąć i powtórzyć nacieranie od zewnątrz .Kto tej ostatniejprzyprawy nie zna - polecam, absolutnie wyjątkowa, do indyka zwłaszcza.
Szynkę i dwie kromki pumpernikla pokroić w kostkę, posiekać cebulę i wycisnąć w prasce czosnek. Wrzucić na olej lub Ramę i smażyć parę minutek. Podlać łyżką bulionu, wystudzić.
Kiedy ostygnie, dodać jajko, trochę soli i pieprzu, natkę, jak kto lubi i starty żółty ser. Dobrze wymieszać.
Nadzienie włożyć do kieszeni w mięsie (można mięso lekko podmrozić przed wycinaniem kieszeni, wtedy jest łatwiej) i zszyć boki lub spiąć wykałaczkami (ja obwiązałam całość po prostu szpagatem)
W brytfannie rozgrzac olej z Ramą (lub masłem, jak kto woli), obsmażyć mięso na rumiano. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wstawić mięso, podlać bulionem z pokruszoną kromką pumpernikla i piec około 10-15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, podlać bulionem i przykryć np. folią aluminiową, żeby nie wysychało.
Piec do skutku, to zależy od grubości. Mój był bardzo wysoki i siedział w piecu prawie dwie godziny...
Sos przetrzeć (lub nie), dodać odrobinę wody z mąką ziemniaczaną, zagotować.Mięso pokroić w plastry i zalać sosem.
Niszczyć. Prosta sprawa.
wtorek, 30 listopada 2004, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Żurek kujawski

    Składniki: (przepis na garnek pięciolitrowy) -białakiełbasa(imwięcej,tymlepiej!Powinnobyćconajmniej1,5kilo) -kiełbasapodwędzana-2laski -ziemniaki(obieramnaoko,a

  • Zakwas na żurek

    Przepis na sam żurek za chwilkę - mamy jeszcze przecież kilka dni. Napiszę jednak co należy zawczasu sobie kupić, bo to nie zawadzi. Natomiast zakwas nastawiamy

Komentarze
2004/11/30 12:53:38
kurcze pieczone- a raczej indycze!!nie można tak wyobraźni rozbudzać gdy się kibluje w robocie!!przecie ja tu biurko zaslinię i zara ekran bede oblizywać- na szczęście obrazka poglądowego brak :)!
-
2004/11/30 13:05:04
Już sobie zapisałam. Będzie indyk w nowej wersji. Dzięki
-
2004/11/30 13:18:41
hmmm.....ale to musiało być pyszne! spróbuje kiedyś zrobić :-))) podkreślam spróbuję... ;-)))
-
2004/11/30 13:22:49
Dajdaj - o obrazkach pomyślę. Zaczać robić zdjęcia wyczynom, czy jak? Chyba tak...I znów cyfrówka się kłania...
-
2004/11/30 14:11:40
mniam
a ja dziś na śniadanie tylko kubek (choć całkiem spory) kakao.
-
2004/11/30 15:15:31
zastanawiam się czemu straciłam serce do gotowania, do pieczenia.. kiedyś to robiłam, teraz na kuchnię patrzeć jakoś nie mogę. ale przepis brzmi smakowicie, może spróbuję?:)
-
2004/11/30 17:52:56
dobrze, ale jak tą kieszeń zrobić?rozciąć pierś na pół, potem obwiązać jak zraza, czy o co się rozchodzi? Czy taka dziurę w środku, jak do schabu ze śliwkami?
Jak nie widzę, to nie mogę sobie wyobrazić.
-
2004/11/30 19:15:25
Holly, możesz zrobic kieszeń jak w schabie - jak Ci się uda. Ja nacięłam z boku i potem załozyłam połę na połę i obwiązałam jak paczkę.
-
Gość: babcia-malgosia, *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl
2004/11/30 19:16:48
Oj, chyba zrobie na swieta. Ale sie zdziwia, bo do tej pory, to robilam indyka, ale bez niczego. Dzieki!
-
2005/01/07 11:58:07
Blog2004 dodał bardzo cenna modyfikację - zamiast tartego, zółtego sera wątróbka. Oczywiście uprzednio przesmażona, najlepiej jeszcze z cebulką. Potem najlepiej przemielić, albo machnąć ją blenderem, niekoniecznie na absolutna miazgę. Myślę, że zarówno smakowo może być świetne, jak również poprawi konsystencję nadzienia, bo ser, zwłascza, jak się niedokładnie zapnie kieszeń w indyku, może wyciekać. A jakby tak dac i ser i wątróbkę? Jak ktoś spróbuje to niech napisze... Aha, ostatnio miałam wielką pierś indyka, więc zamiast nacinać ją z boku, zrobiłam dziurę w środku, jak w schabie. Wtedy jest mniej roboty ze spinaniem wykałaczkami czy szyciem.