Blog > Komentarze do wpisu
Żurek kujawski

Składniki:  (przepis na garnek pięciolitrowy)

- biała kiełbasa (im więcej, tym lepiej! Powinno być co najmniej
 1,5kilo )
- kiełbasa podwędzana - 2 laski
- ziemniaki (obieram na oko, ale tez musi byc ich sporo,
 bo pokrojone w kostkę częściowo "rozpuszczają" 
  się w zupie
- czosnek - kilka wielkich ząbków (czyli właściwie niemal cała główka)
- majeranek - garść
- łyżka masła
- zakwas (nasz własny, albo dwie butelki sklepowego) 

 Na wszelki wypadek jakaś kostka rosołowa i kwasek cytrynowy 
(różnie to bywa z kiełbasą i zakwasem, ale naprawdę rzadko sie przydaje!!!)

Zalewamy nierozcięte pęta białej kiełbasy wodą (teorie są różne, jedni zalewają zimną, bo ma się wygotować smak, inni gorącą, żeby kiełabasa się nie rozpadła - JA zalewam zimną-  i gotujemy.
Wody powinno być trochę ponad poziom kiełbasy. W tym czasie przekrawamy podwędzaną kiełbasę wzdłuż na cztery części i potem na plasterki, otrzymując ćwiartki. Nie powinny być grubsze niż 7-8mm. Wrzucamy do wywaru.
Kiedy biała kiełbasa już jest niemal ugotowana (czyli jakieś 5 minut od zawrzenia) dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Moje mają wymiary mniej więcej 1,5cm, linijki nie przykładam. Starajmy się kupić ziemniaki, które nie rozpadają się dokumentnie w garnku, bo będziemy mieli krem zamiast żurku.
Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Gotujemy wszystko na małym ogniu.
Kiedy ziemniaki są już miękkie przystepujemy do wlania zakwasu mieszając w tym czasie zupę.
Uwaga! Dodajemy go stopniowo i próbujemy! Jesli dodamy za dużo zupa będzie zbyt kwaśna!
Na końcu sprawdzamy czy nie trzeba żurku dodatkowo doprawić. Ja mimo tłuszczyku wygotowanego z kiełbasy dodaję zawsze łyżkę masła do smaku, dosypuję majeranku i czasem dodaję czosnku (jesli jest w sklepie tylko chiński to nie ma siły - trzeba go dodać bardzo dużo!) Jeśli czosnek jest zupełnie beznadziejny ratuję się czosnkową kostka Knorra, ale staram się nie dodawać niczego sztucznego.
Gotowe! Żurek najlepszy jest na następny dzień. Jeśli za bardzo zgęstnieje można dodać odrobinę wody już po zagotowaniu. W moim garnku co najmniej połowę stanowią wszelkie dodatki - kiełbasa czy ziemniaki.
Nigdy nie dodaję do żurku jajka - jest pełen kiełbasy i ziemniaków. Po prostu nie ma miejsca!
Nigdy też nie robię żurku na jakichś serdelkach, czy wręcz smętnie pływającej jednej parówce. Brr! To byłaby jakaś zalewaja, może barszcz biały, ale nie żurek! :-)
Miłego niszczenia żurkojadom !

czwartek, 20 marca 2008, mattkapolka

Polecane wpisy

  • Zupa czosnkowa

    Matka zebrała się w końcu i doda przepis na jedną z najprostszych i najtańszych zup, popularną u naszych południowych sąssiadów Czechów i Słowaków. Idealna nie

  • Barszcz wigilijny

    Dzień przed Wigilią powinniśmy przygotować barszcz, żeby dobrze się zdążył "przegryźć". Zakładamy, że kwas zdążył się już doskonale ukisić. Składniki -buraki (i

  • Przepis na kwas z buraków (do wigilijnego barszczu)

    ...jaki się jada u Mattkipolki. Barszcz, nie kwas. Obiecałam już chyba ze dwa lata temu, więc proszę bardzo:Jest to przepis na barszcz na własnym kwasie buracza

Komentarze
2008/03/20 22:07:19
już mi ślinka poleciała :)
oj, bez żurku nie ma mowy o Wielkiej Nocy :)
-
Gość: martolina, 89.244.113.*
2008/03/21 12:14:46
w tym roku nie zdaze (nie zakupie na obczyznie bez wyprzedzenia zakwasu), wiec bedzie a'la Winiary (o, wybacz Mattko!), ale na przyszly siem poprawie i sama zrobie. Dzieki za przepis wiec.

Wesolych, smaczynch i spokojnych Swiat Wielkanocnych. I fajnego zjezdzania na sankach ;)
-
2008/03/25 08:23:15
Droga Matko!

dziekuję za przepisy!
Żurek i indyk byly rewelacyjne. Mój syn stwierdzil, że on nigdy tak dobrego żurku nie jadl. Pozdrawiam,
Ewa
-
Gość: yolka_k, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/26 12:57:32
Witaj Mattkopolko po świętach, spóźnione na zaś: Wszystkiego dobrego by cała rodzina w zdrowiu byla! Ja do żurku dodaje parę grzybów suszonych.
-
2011/04/27 08:06:42
żurek zrobiłam na te święta, rodzinie bardzo smakował :) ja wegetarianka, ale miałam niesamowitą przyjemność z gotowania